Egy év külföldön

Instant Mehl

Instant Mehl

tizenkettő

2014. október 06. - Judit Vaszari

Ha én politikus lennék,

akkor törekednék arra, hogy aki akar, az rövidebb időre kipróbálhasson valami egészen más, az addigitól eltérő életformát. Az egyetemi szférából nemrégiben kivezetett alkotói szabadságot a lehető legszélesebb körben kiterjeszteném. Az oktatás és egészségügy minden szintjén biztosan, de azon túl is. Mert lehetőséget ad a megújulásra, mert akkor nem kellene kinevetni a fiatalokat, az újakat, mert mindenki időről-időre új és fiatalos lehetne. Ismerjük a magyar mondást: Új seprű jól söpör. Ebbe eleve bele van kódolva, hogy törvényszerű, hogy el kell veszíteni a lendületet, hogy bele kell törődni, hogy minden megváltoztathatatlan és hogy el kell fáradni, el kell kedvetlenedni. Mert így van ez már, mióta világ a világ. Ellenben az, aki egy kaland erejéig kilép megszokott életéből, nem csak kipiheni magát, hanem kilép a komfortzónájából, új kihívásokkal szembesül, és rájön arra, hogy éppen úgy képes megoldani ezeket, mint akkor, amikor még tapasztalatok híján hitte, hogy mindenkinél mindent jobban tud. Most már ezt nem hiszi, de elég tapasztalt ahhoz, hogy ha néhány lépést hátrébb lép, akkor meglássa, mit csinál, miért csinálja, és hogyan lehetne azt jobban csinálni.

A német képzési szabadságról: http://www.iwwb.de/weiterbildung.html?seite=26

 

Ha én politikus lennék,

támogatnék minden olyan törekvést, ami állampolgárokká tenné az embereket. Segíteném őket megérteni a közelmúltat, segíteném nekik belátni, hogy gyűlölködéssel nem jutunk előbbre, hogy a fiatalok és az öregek nem ellenségek és más népektől lehet tanulni. Eljuttatnám őket tréningekre, továbbképzésekre.

Németországban a politikai képzés szövetségi központja: http://www.bpb.de/

Ha én politikus lennék,

törekednék arra, hogy ne legyenek elefántcsonttornyok az élet semmilyen területén. A gyerekeket beengedném az egyetemek falai közé, a végzetteket nem engedném messze onnan. Azt taníttatnám, hogy mindent elérhetsz, ha elég felelősséggel viseltetsz saját és mások élete iránt. Azt taníttatnám, hogy a tudás érték, mert tudni jó. Mert a tudás révén új kérdések fogalmazódnak meg, és azokra mindig új- és új válaszok születnek. Az taníttatnám, hogy civil társadalomban élni jó.

A münsteri egyetem kínálata gyerekeknek: http://www.uni-muenster.de/Rektorat/kinderuni/

A münsteri egyetem kínálata tanulni vágyó nem egyetemistáknak: http://www.uni-muenster.de/studium/studienangebot/studiumimalter.html

Ha én politikus lennék,

bevezetném a vasárnapi szünnapot. Ezzel arra terelném az embereket, hogy tervezzenek, hogy töltsenek egy napot máshogy, mint a többit. Akkor is, ha néha ez kényelmetlen. Akkor is, ha újra kell tanulnunk azt, hogy kell hétvégére bevásárolni, mert nincs meg a mindig minden beszerezhetőségének biztonsága. Akkor is, ha ezzel rájövünk, hogy elszoktunk egymástól, mi, emberek, és újra kell tanulni az együttlétet. Főleg ezért. Akkor is, ha néha ez a vasárnap csupán tévénézéssel telik. Mondjuk, csinálnék hozzá jó tévéműsorokat is.

Szerencsére nem vagyok politikus. Nem is készülök annak. Így könnyen ígérgetek. De jó lenne, ha az, aki annak készül, belátná ezeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://instantmehl.blog.hu/api/trackback/id/tr796763429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása